باماHSE

۳ مطلب در شهریور ۱۴۰۱ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

به عملیات و فرآیند مقابله با آتش و کنترل آن به‌وسیله خاموش کننده‌های مؤثر، اطفاء حریق گفته می‌شود. عملیات اعلام و اطفاء حریق ممکن است با سیستم‌های اتوماتیک و خودکار انجام شود یا اینکه به‌صورت دستی و با اجزاء و ابزار مخصوص عملیات اطفاء صورت گیرد. این مهارت بسیار تخصصی، نیاز به شناخت روش‌های خاموش کردن، کنترل کردن و هدایت کردن آتش‌های ناخواسته دارد. همچنین شناخت مواد اصلی خاموش کننده و مهار کننده آتش و شیوه استفاده، از دیگر ملزومات این کار حساس و تخصصی است. مواردی که افراد در آموزش آتش‌نشانی و دوره ایمنی فرا خواهند گرفت.

ارکان اصلی آتش

تشکیل آتش و پیشرفت و گسترش آن وابسته به چهار رکن اصلی
– اکسیژن
– حرارت
– سوخت
– واکنش‌های زنجیره ای شیمیایی

است. البته واکنش‌های زنجیره ای شیمیایی،‌ رکنی است که امروزه به این مجموعه اضافه شده و در گذشته سه رکن اول، هرم یا مثلث آتش را تشکیل می‌دانند. در فرآیند اطفاء حریق، مهار و کنترل یکی از این ارکان، اصلی‌ترین و مهم‌ترین مرحله است که به خاموش شدن آتش، خواهد انجامید.

انواع مواد اطفاء حریق

مواد کنترل کننده آتش و به‌طور کلی، موادی که قادر به مهار یکی از ارکان اصلی حریق هستند، شامل موارد زیر می‌شوند:
– خاموش‌کننده‌های حاوی آب (Water Fire Extinguisher)
– خاموش‌کننده‌های حاوی پودر (Powder Fire Extinguisher)
– خاموش‌کننده‌های حاوی گاز (Carbon Dioxide Fire Extinguisher)
– خاموش‌کننده‌های حاوی کف (Foam Fire Extinguisher)
– خاموش‌کننده‌های حاوی مواد هالوژنه (Halogenated Fire Extinguisher)

نکته مهم در مورد این مواد اطفاء کننده، تفاوت کاربرد آن‌ها است. درواقع، مواد اطفاء حریق باتوجه به مواد درحال احتراق (سوخت یا مواد اشتعال‌زا در آتش) تغییر می‌کنند. چرا که هریک از این گروه مواد اطفاء، برای مهار بخشی از مواد اشتعال‌زا مناسب می باشند.

  • باما HSE
  • ۰
  • ۰

افسر ایمنی، بر شرایط ایمن مجموعه خود کاری نظارت دارد و تمامی ریسک‌های شناسایی شده ایمنی را شناسایی می‌کند و البته مخاطراتی که این ریسک‌ها برای سلامتی کارکنان یا تأسیسات مجموعه به‌همراه دارند را، بررسی می‌نماید. سپس با انجام اقدامات لازم و کنترل این مخاطرات و تهدیدات، ریسک بروز هرگونه حادثه را به حداقل ممکن رسانده و در جهت کاهش خسارات مالی، جانی و زیست محیطی اقدام می‌کند. این موارد در مجموع به افزایش راندمان کاری و حفظ منابع مجموعه کمک خواهد کرد. افسر ایمنی، شخص واجد شرایطی است که تخصص او توسط مدیریت ارشد مجموعه احراز شده و وظایف خود را براساس شرح وظایف مشخص شده در استانداردهای جهانی انجام می‌دهد. افسر HSE بر اجرای سیستم مدیریت ایمنی، بهداشت شغلی و محیط زیست (HSE) نظارت کرده و هماهنگی‌های لازم در خصوص سیاست‌های HSE را برقرار می‌کند.

مهارت‌های مورد نیاز افسر ایمنی

از الزامات افسر ایمنی، سابقه کار مرتبط و گذراندن دوره های آموزشی ایمنی، تخصص و تسلط در حوزه ایمنی و HSE است.

افسر ایمنی نیاز به مهارت‌های زیر برای انجام وظایف مشخص شده برای این موقعیت شغلی دارد:

– داشتن قدرت تفسیر و بیان قواعد عملیات کاری

– آشنایی با سایت های تخصصی مانند    EPA , OSHA

– تسلط بر روش‌های ارزیابی ریسک

– تسلط بر الزامات ایمنی مرتبط با فعالیت مجموعه کاری

– تسلط بر قوانین محیط زیست مرتبط با فعالیت مجموعه کاری

– تسلط بر روش‌های اطفاء حریق و …

درواقع افسر ایمنی نیاز به تجربه لازم برای تأمین ایمنی و بهداشت کارکنان، تضمین ایمنی محیط کار، ارائه توصیه‌‌ها و اقدامات ایمنی لازم، پیش‌ بینی و کنترل شرایط خطرناک و ناایمن و نظارت بر حسن اجرایی تمامی این امور را دارد. همچنین مشارکت در سازمان برای رعایت و اجرای مسائل بهداشتی و ایمنی را برقرار کند. این تجربه و تسلط نیز با آموزش HSE و دوره های‌ ایمنی به‌دست خواهد آمد.

به‌طور کلی، جهت اشتغال در حوزه ایمنی و HSE، تجربه، تسلط، دوره های آموزشی گذرانده شده و تخصص همواره در اولویت قرار دارد. به‌همین دلیل درمورد افسر ایمنی، بهره‌بردن از یک کارشناس رشته‌هـای مـرتبط با ایمنی را توصیه می‌کنیم.در این مقاله قصد داشتیم شما را با شغل افسر ایمنی و وظایف آن در صنایع آشنا کنیم جهت آشنایی با شرح وظایف دقیق افسر ایمنی وارد لینک زیر شوید:

https://bamahse.com/mag/وظایف-افسر-ایمنی-در-صنایع/

  •  
  • باما HSE
  • ۰
  • ۰

رشته مهندسی HSE یا اچ اس ای را باید یکی از رشته‌های جذاب و نوین مهندسی دانست که در ارتباط با حوزه‌های مختلف علوم مانند مهندسی صنایع، مهندسی شیمی، مهندسی مکانیک، عمران، نفت، گاز، متالورژی، مهندسی بهداشت حرفه‌ای، مهندسی بهداشت محیط و محیط زیست است. به‌دلیل توجه ویژه نهادها و سازمان‌های دولتی و غیردولتی طی سال‌های اخیر به این رشته که ما آن را با عنوان مهندسی ایمنی،بهداشت و محیط زیست می‌شناسیم، آموزش HSE، گذراندن دوره‌HSE و دریافت گواهینامه HSE یک درخواست جدی بسیاری از کارشناسان ایمنی، HSE و فرایند صنایع و معادن و دانشجویان رشته های مختلف جهت جذب به بازار کار، است.

 

1- نرم‌افزار BOWTIE XP

این نرم‌افزار که تحت سیستم عامل ویندوز عمل می‌کند، در حوزه مدیریت ریسک که یکی از بخش‌های مهم مهندسی ایمنی و رشته HSE است، کاربرد دارد. در توضیح و شرح عملکرد این نرم‌افزار باید گفت: – طراحی ابزار سازماندهی اطلاعات ریسک (نمایش درختی اطلاعات ریسک های محیط کار) – فایل‌بندی و نظم دادن به کنترل‌های عملیاتی – ارائه گزارش‌های متنوع و کاربردی – قابلیت تحلیل و بررسی رویدادها و ریسک اتفاقات مشابه و مجدد – قابلیت ایجاد ارتباطات مورد نیاز بین ریسک‌های موجود و بررسی شده – قابلیت ایجاد شبکه اطلاعات رابط کاربری این نرم‌افزار بسیار ساده است.

 

2- نرم افزار PHAST

این نرم‌افزار نیز تحت سیستم عامل ویندوز است و به‌منظور مدل‌سازی پیامدها مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای توضیح بهتر باید گفت، قابلیت‌ها و امکانات نرم‌افزار PHAST عبارتند از: – قابلیت استفاده و تعمیم به طیف وسیع صنایع – توانایی انجام محاسبات مرتبط با قابلیت انفجار مواد سمی – قابلیت مدل سازی سه بعدی حوادث – مخصوص تحلیل پیامد تجهیزات از ویژگی‌های نرم‌افزار PHAST باید به قابل اطمینان بودن نتایج آن اشاره کرد.

 

3- نرم افزار DIALUX

این نرم‌افزار مرتبط با رشته HSE نیز از نرم‌افزارهای تحت ویندوز است و برای طراحی سیستم‌های روشنایی در محل کار کاربرد داشته و مفید است. قابلیت‌ها و امکانات نرم‌افزار DIALUX عبارتند از: – امکان طراحی روشنایی محل به روش‌های ساده و آسان – قابلیت محاسبه‌ صحنه‌های روشنایی مکان‌های مختلف – امکان کار با صحنه‌های نور فردی به‌منظور تنظیم طراحی روشنایی خود در حالت‌های مختلف – توانایی استفاده از نور روز و نور مصنوعی در راستای طراحی روشنایی حرفه‌ای – تنظیم صحنه‌های نور در زمان واقعی بدون نیاز دوباره به محاسبه کل پروژه

 

4- نرم افزار ALOHA

این نرم‌افزار تحت ویندوز نیز عملکردی مشابه نرم افزار PHAST دارد و برای مدل‌سازی پیامد طراحی شده است. قابلیت‌ها و امکانات نرم‌افزار ALOHA عبارتند از: – قابلیت حل سناریو‌های نشت – به روز رسانی خودکار و اتوماتیک داده‌ها – قابلیت مدل سازی دو بعدی این نرم‌افزار کاربری ساده‌ای دارد، نیاز به کرک ندارد و نتایج به‌دست آمده از آن قابل اعتماد و اطمینان است. ضمن اینکه مانند PHAST برای طیف وسیعی از صنایع کاربرد دارد.

جهت مشاهده ادامه مطلب و معرفی 6 نرم افزار کاربردی دیگر و مهم در رشته HSE به بلاگ وبسایت باما موجود در لینک زیر مراجعه کنید:

https://bamahse.com/mag/معرفی-نرم-افزار-های-کاربردی-رشته-hse/

  • باما HSE